9 Nisan 2010 Cuma

Okey Oyunu

Son günlerde dünya ülkelerinde okey çok yaygınlaştı. Türk insanı olarak bu oyunu, çok uzun zamanlardan beri oynarız. Ancak aynı durum diğer ülkeler için geçerli değildir. Okey tarihin en eski oyunlarından biri olan Dominonun geliştirilmiş versiyonudur. Çinlilerin geleneksel oyununu geliştirerek taşların sıralamasını bir oyun tahtası üzerinde yapmaya başlayan Acemler bu oyunun ilk icat eden nesil sayılmaktadır. Böylece binlerce yıl sürecek olan okey geleneği de başlamış olmuştur.

Okey Oyunu ile diğer oyunlar arasında büyük bir fark bulunmaktadır. Tavla, poker, satranç ve benzeri masa oyunları, icat edildikleri günden bu yana aynı kurallar ile oynanılmaktadır. Ancak okey oyunu için aynı konu geçerli değildir. Acemler dominoyu geliştirdi, başka bir millet acemlerden bu oyunu gördü birkaç kural daha ekledi ve okey bu şekilde tüm dünyaya yayıldı.

Avrupa’da ve Amerika’da Okey oyunu oynayan bir topluluk göremezsiniz. Ancak dünyanın her yerinde tavla, poker, satranç oynayan insanlar görebilirsiniz. Diğer dünya ülkelerinde okeye çok benzer bir oyun yaygın olarak oynanılmaktadır. “Rummy” ismi verilen bu oyun, bildiğimiz okey oyunu tahtası ve taşları ile oynanılmakta, ancak oynama kuralları bizlerin oynadığı ve bildiği oyunu farklı kılmaktadır.

Rummy ismindeki bu oyun, hem iskambil desteleri ile hem de okey taşları ile oynanılmaktadır. Klasik okey oyunu ile Rummy oyunu arasındaki en büyük fark ise, okeyde açabilmek için tüm taşların sıralı dizilmesi veya çift olarak 7 adet yapılması gerekirken aynı durum rummy de yoktur. Rummy’de elinde sıralı dizin olan oyuncular ortaya istedikleri kadar per açabilirler. Diğer oyuncularda bu perlere taşlarını işleme hakkı kazanırlar. Bu şekilde ilk elindeki taşları bitiren oyuncu galip sayılır. Farklı ve eğlenceli bir oyun olan Rummy, Avrupa ve Amerika kıtalarında bizlerin oynadığı okey oyunu yerine oynanılmaktadır.

Arabistan ve Türkiye’de ise, Okey oyunu yaygındır. İşte okeyin zaman alan bu gelişimi, farklı topluluklarda farkı oyunların oluşmasına neden olmuştur. Okeyin dünyadaki yeri isimli makalemizde bu oyunu, diğer dünyadaki ülke insanların bakış açısını anlatmıştık. Artık global bir dünyada yaşıyoruz. Eskisi gibi atadan gördüklerimizi değil, internetten saniyesinde dilediğimiz bilgilere ulaşabiliyoruz.

İnternette oynanılan ve daha önce oynamadığımız oyunlara verilebilinecek en güzel örnek ise, pokerdir. Pokeri ülke olarak çok fazla oynamazdık. Ancak internet sitelerinde görmeye başladıktan sonra, neredeyse tüm Türkiye poker oynamayı öğrendi ve günümüzde severek oynanılıyor. Poker Türkler için nasıl bir etki yaptı ise, aynı durum Avrupa’da okey oyunu için gerçekleşti. Özellikle çok fazla oynanılan rummy odalarının oyunlarına benzer kurallar ile oynanılan okey oyunlarını adapte etmesi ve yabancı milletlerdeki insanların bizlerin yüz yıllardır oynadıkları okey oyununu çok beğenmesi, bir çok farkı yazılımın sistemlerine bu oyunu entegre etmesini sağladı.

Türk okeyi olarak lanse edilen bu oyun yazılımlarının odaları incelenildiğinde, günümüzde birçok milletten insanın okey oyunu oynadığını görüyoruz. Sevindirici olan bu durum, oyunu yaygınlaştıracağı gibi, bizlere de hayatlarımızda ilk defa farklı ülkeden insanlar ile okey oynamamıza olanak sağlayacaktır.

Okey Oyunu, tarih boyunca farklı milletler tarafından oynanılmış, basit kurallara sahip ve en ideal 4 kişi ile oynanılan bir oyundur. Dünyaya Türk okeyi olarak adını duyuran bu oyun, ülkemiz insanı ile özdeşleşmiştir. Hemen hepimiz okey oyunu oynamayı bilir ve boş zamanlarımızı saatler süren okey mücadeleleri ile süsleriz. Sohbet, muhabbet, şamata ve eğlence içerisinde geçen bu oyunlarda, hem kazanmak için hem de hoş vakit geçirmek için en ideal ve severek yaptığımız işlerin başında gelmektedir.

Türkiye okey oyunu oynamayı çok seviyor. Gidişat öyle gösteriyor ki, çok kısa süre içerisinde tüm dünyada okey oynamayı çok sevecek. Tabi ki bu bizler içinde iyi olacaktır. Bir İngiliz ya da bir Yunanı okey oyunu masasında yerle bir etmenin verdiği zevki başka ne verebilir ki insana?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder